(yerli) Çuha Çiçeği – Primula Vulgaris

tumblr_mxa5woXtO71t0y3iio1_1280

Fotoğraf : treknature.com

Bugünkü türümüz kadınların epey hoşuna gidecek bir tür.Görüntüsünden dolayı bu söylemde bulunmuyoruz,yararlarını açıkladığımız sırada anlayacaksınız.Primula Vulgaris’in tam Türkçe ismi olmamakla beraber kimi kaynaklar ona Yerli Çuha Çiçeği diyorlar.Lakin Türkiye’de görülen tek çuhaçiçeğigillerden değil bitkimiz.Yerel isimleriyle ayıkulağı,çoban çiçeği,tutya çiçeği,felçotu olarak da duyabilirsiniz bu türümüzü.Eylül-Ekim ayları ekilmesi ve dikilmesi için uygun aylar.Bulunduğunuz yere göre Kasım’a da sarkabilir bu tarih.Sonbaharda ektiğimiz bu çiçek ilkbaharda(Mayıs gibi) çiçek açmaya başlıyor.Canlı kalma özelliği de epey sürüyor.Kuruyan yapraklarının çiçeklerinin budanması çiçeğin ömrünü uzatıyor.Sapsız diye geçen bitki.Yapraklardan sonra başlıyormuş görüntüsü sergiliyor.Kirli beyazımsı ve sarımsı bir rengi var.Türkiye’nin her yerinde baharda görülebilir.15’C onun için ideal sıcaklık.Torf*la zenginleştirilmiş toprak olursa daha verimli yetişiyor kendisi.Toprağıysa her daim hüzünlü olmalı,nemlenmeli.Yarı gölge yerlerde daha rahat yaşayabilmekle beraber güneş olduğu takdirde de çok etkilenmiyor.Bilim Çuha Çiçeği’nin yağını kullanmaya hemen hemen 10 yıl kadar önce başladı.Çuha Çiçeği’nin yağı tohumundan elde ediliyor.Tohumunda Gamma-Linolenik Asit(GLA) mevcut.GLA insanın tüm organlarını kontrol eden hormonvari bir etki gösteren bir bileşendir.Aynı zamanda hücre zarımızda da doğal olarak bulunur.Bir de ninelerimizden öğrendiğimiz,yıllardır süregelen şu bilgileri de es geçmemek lazım;kendisi -demiştik ya kadınların göznuru- özellikle regl ağrılarında kullanılan bir bitki,bir de menopoz semptomlarını azaltıcı etkiye sahip,aynı zamanda egzamalara ve sedeflere de iyi geliyor,ergenlik dönemindeki sivilcelerin azalmasına,yaşlılık etkilerinin gecikmesine yardımcı oluyor,kireçlenmeye ve romatizmaya sağladığı ağzı azaltıcılığa da unutmamalı derken son olarak her gün koşuşturan bizler için de enerji veren ve yorgunluğa iyi gelen bir bitki.Gelelim bu bitkiyi nasıl tüketeceğimize.Yaşken,çiçekteyken topluyoruz.Her bitki de yaklaşık 30 çiçek oluyor.Hepsini bitirmemek kaydıyla topluyoruz ve gölgede kurutuyoruz.Kuruttuğumuz bu çiçekleri nemlenmemesinden ötürü cam kavanozda saklıyoruz.Yukarıdaki kırgınlıkları hissettiğimizde de bir fincan için 2 çay kaşığı çiçeğimizden koyup,yaklaşık 15 dakika kısık ateşte kaynatıyoruz ve afiyetle içiyoruz.Bir diğer yöntemse kökü için yapılabilir,kökünüyse artık bize veda edecekleri kurumaya başlayacakları zaman alıyoruz,kurutuyoruz ve diğer işlemler aynı şekilde devam ediyor.Kimi yörelerde de çiçeklerinin reçeli ve şarabı yapılıyor;bazense yaprakları doğranıp salataya konuyor,et yemeklerinde defne yaprağı mantığıyla kullanılıyor ve dolma içlerine de farklı bir lezzet katıyor.Bir rivayete göreyse tohumunun yağı parfüm yapımında kullanılıyor imiş.Bir de burayı ziyaret ederek *ingilizce olduğunu belirtelim- daha da derine inmek isteyenlere,buyurun diyoruz :

Arkive – Primula Vulgaris

Güzelliğiyle göz,tadıyla karın doyuran bitkimizle, iyi farkındalıklar!

*Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türü.

-Yanlışımız,eksiğimiz için her daim ikaz mesajlarınızı bekliyoruz-

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s